Як вибрати мангал і барбекю

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (3 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Кто кредитует
Преимущества
Оформить заявку
logo-vashagotivochka

7.000

- 3-60

Подробнее
logo-sos-credit

10.000

- 3-60

Подробнее
logo-mycredit

10.000

- 3-60

Подробнее
logo-miloan

7.000

- 3-60

Подробнее
logo-kfua

10.000

- 3-60

Подробнее
logo-eurogroshi

7.000

- 5-62

Подробнее
logo-dinero

10.000

- 3-60

Подробнее
logo-crediton

10.000

- 1-30

Подробнее
logo-cashup

10.000

- 3-65

Подробнее
logo-cashinsky

3.000

- 3-60

Подробнее
logo-alexcredit

10.000

- 3-60

Подробнее
mg1

10.000

- 5-70

Подробнее
moneyveo-min

15.000

- 3-60

- на карту

Подробнее
alfabank-min

200.000

- 55

- доставка

Подробнее
ultracash-min

10.000

Подробнее
ccloan-min

10.000

Подробнее
globalcredit-min

10.000

Подробнее
logo-shvidkogroshi

- без справок

5.000

- 1-30

Подробнее
cashpoint-min

6.000

Подробнее
alfabank-min

250.000

Подробнее
trust-min

55.000

Подробнее
finline-min

50.000

Подробнее
bistrozaim-min

10.000

- 3-60

Подробнее
credit365-min

8.000

- 15-30

- скидки

Подробнее
moneyboom-min

2.000

- 5-30

Подробнее
credit-up-min

10.000

Подробнее
otpbank-min

- без справок

100.000

- до 60 месяцев

Подробнее
ideabank-min

100.000

- 5 лет

Подробнее
finline-min

до 25 000 грн.

Подробнее
eldorado-min

под 0%

Подробнее
allo-min

под 0%

Подробнее
citycom-min2

под 0%

Подробнее
deshevshe-min

Подробнее
moyo-min2

под 0%

Подробнее

Весна і літо не обходяться без виїздів на природу. А який відпочинок без пікніка? А пікнік — без шашлику? Смачне і соковите м’ясо з апетитною скоринкою або запечені овочі «з димком» люблять всі. І якщо з продуктами все більш-менш ясно, то над тим, як вибрати інвентар для їх приготування, доведеться подумати. Що віддати перевагу: мангал або барбекю? Що потрібно враховувати при покупці? У цьому матеріалі ми постараємося відповісти на ці та інші питання, якими задається кожен любитель відпочинку на природі.
Готовлять барбекю

Мангал і барбекю — в чому різниця?

І барбекюшніцу, і мангал призначені для одного і того ж — приготування їжі на гарячому вугіллі і димі. Страви виходять не тільки смачними, але і корисними: при смаженні» не використовується масло та інші жири. Принципова різниця полягає саме в способі приготування. Відрізняється також зовнішній вигляд і конструкція.

З деяких східних мов слово мангал так і перекладається — жаровня. Це досить простий пристрій: звичайний металевий прямокутний ящик на ніжках, на дні якого розміщують вугілля. Смаження продуктів у ньому виробляється на шампурах, які час від часу потрібно перевертати. Оскільки жар впливає тільки з нижньої і бокових сторін, мангал активно обмахивают — це дозволяє високій температурі розподілятися рівномірно і «зачепити» продукти ще й зверху. Однак тягу можна регулювати не тільки за допомогою картонки або спеціального віяла; більшість моделей мають отвори, що забезпечують рівномірний прогрів стінок конструкції. Продукти готуються не тільки від тепла вугілля, але і від тепла металу.

Барбекю являє собою круглу або прямокутну жаровню на дні якої розміщують грати з вугіллям, а зверху (над ними) укладається металева решітка з продуктами. Крім того, існує і ще одна принципова відмінність від мангала — в жаровні передбачено кілька отворів з заслінками. Відкриваючи й закриваючи отвори, можна регулювати повітряний потік. Подібну конструкцію називають також відкритим грилем. Існують і закриті грилі (або, інакше кажучи, барбекю-грилі або просто грилі — для простоти). Вони являють собою ту ж саму барбекюшніцу, у якої є кришка. З її допомогою вдається забезпечити рівномірність температури при готуванні, за рахунок чого страва виходить більш соковитим і ніжним. У кришці, до речі, як і в самій жаровні, є отвори з заслінками.

Так що ж краще — мангал або барбекю? Вибір слід робити, виходячи з власних смакових переваг, адже у кожного з нас є улюблені страви, приготовані особливим способом. Але якщо Ви збираєтеся досить часто кулинарить на природі і хочете експериментів, купуйте відразу і барбекю, мангал.

Типи мангалів

Мангали, що дозволяють готувати соковите м’ясо або овочі, поділяються на кілька типів. Поговоримо про них докладніше.

Стаціонарні мангали — важкі масивні конструкції, які найчастіше виконані з чавуну. Вони призначені для затятих дачників і власників приватної нерухомості, які хочуть облаштувати в саду постійний куточок для приготування ароматних і смачних страв. Подібний мангал встановлюється на ділянці один раз і «на століття», використовувати його можна не один десяток років. Розумно буде помістити його поруч з альтанкою для гостей або в ній самій — обов’язково під дахом, щоб дощ не завадив приготування шашликів. До речі, деякі моделі дачних мангалів самі по собі виглядають, як невелика альтанка, — у них є і стінки, і дах.
Стаціонарні мангали часто прикрашають декоративними деталями, литтям або різьбленням — адже це не тільки «польова кухня», але і гармонійний елемент садового ландшафту.

На іншій чаші ваг — одноразові мангали. Вони виглядають як невеликі лотки з фольги з вугіллям, папером для розпалювання і навіть шампурами (зазвичай — дерев’яними) або сіткою з тонкої сталі (у такому разі їх можна віднести до барбекюшницам). Вони дуже зручні: важать зовсім небагато, компактні — настільки, що можуть поміститися практично в будь-якій сумці і рюкзаку. Вистачає запалу «у такого міні-мангалу всього на пару годин. Залежно від розміру, він розрахований на приготування приблизно кілограма м’яса. Після використання одноразовий мангал утилізується.
Подібного «малюка» можна брати з собою на будь-яку прогулянку. Він зручний, але велику компанію, на жаль, нагодувати не зможе.

Якщо Ви з сім’єю і друзями любите бувати на природі, то оптимальним вибором стане переносний розбірний мангал. Він підійде і дачникам, які з якихось причин не хочуть встановлювати великий і важкий стаціонарний мангал, а також завзятим мандрівникам, для яких важливий загальний вага спорядження.
Переносний мангал легкий і компактний. До місця зустрічі його можна відвезти на машині, не жертвуючи простором, призначеним для інших корисних речей, або просто донести в руках. Він досить просто збирається і так само легко розбирається — правда, потрібно дочекатися, поки метал охолоне, але у веселій компанії час летить непомітно.

Мангал
Мангал

Вибираємо мангал

Більшість любителів відпочинку за містом віддають перевагу саме переносним розбірним конструкцій. Тому ми розповімо про те, на які моменти потрібно звернути увагу при їх виборі.

Отже, перше і найважливіше — матеріал. Потрібно вибирати мангал, який зроблений з міцного металу. Адже йому належить постійно нагріватися приблизно до 800 °C. У цьому випадку відмінно підійде нержавіюча сталь — вона чудово витримує високі температури. Чавун, наприклад, теж справляється з цим завданням, але він дуже важкий сам по собі, а зайві кілограми в поході зовсім ні до чого.
Згадаймо і про те, що мангалу кожен раз доводиться витримувати вагу, в кілька разів перевищує його власний. І якщо для сталі дарма загальна маса вугілля, шампурів і м’яса або овочів, то, наприклад, м’який алюміній деформується від такого навантаження — ніжки можуть просто «скластися».

Дуже важлива і товщина стінок. У даному випадку діє просте правило: чим більше, тим краще. Від цього залежить, наскільки швидко буде відводитися тепло, а значить, і швидкість приготування теж. Крім того, товщина стінок позначається на терміні служби мангалу.
Бажано, щоб показник знаходився на рівні 1-2 мм. Такий мангал вірою і правдою прослужить Вам кілька сезонів. Мангали з більш тонкими стінками (наприклад, 0,6 мм або 0,7 мм) будуть «працювати» дещо менше — з часом стінки деформуються і прогорять. Однак перевагою, що вигідно відрізняють їх від побратимів з товстими стінками, є вкрай невелика вага. Без праці можна взяти з собою навіть той мангал, на якому розміщуються 12 і більше шампурів (такі пристрої вважаються великими).

Необхідно простежити за тим, щоб деталі мангалу збиралися в надійну конструкцію. Зазвичай стінки, дно та ніжки з’єднуються між собою за допомогою спеціальних пазів. Якщо кріплення розхитані, велика ймовірність того, що під час приготування їжі мангал «втратить» дно, а то і зовсім розвалиться. Ця ж неприємність може трапитися, якщо ніжки мангалу нестійкі. Він просто перевернеться. Це не лише неприємно (зламаний мангал, втрачені продукти), але й небезпечно! Ви ризикуєте отримати опіки! Тому перед застосуванням завжди перевіряйте міцність з’єднань і стійкість мангалу.

Якого розміру має бути мангал? Тут все залежить від кількості їдців. Очевидно, що для великої компанії потрібен мангал на 10-12 шампурів (ми виходимо з розрахунку 1-2 шампура на людину і враховуємо, що в той момент, поки компанія пригощається, друга партія шашлику вже смажиться). У більшості випадків шампури поставляються разом з мангалом, але якщо їх в комплекті немає, пам’ятайте: чим більше гостей на пікніку, тим більше довгий мангал потрібен. У цьому випадку варто купувати мангал довжиною від 80 до 100 см. А для трьох-чотирьох друзів цілком вистачить мангалу на 4-6 шампурів довжиною близько 40-50 див.
Максимально необхідна ширина конструкції становить 30 см (підійде для будь-яких шампурів), а оптимальна глибина — від 25 до 30 див. Враховуйте правило: відстань від гарячих вугілля до м’яса повинна бути не менше 15 див. Тому немає сенсу розглядати для покупки варіанти з невеликою глибиною.

Важливим моментом є і висота установки. Вибирайте найбільш комфортну для Вас. Вам доведеться проводити поруч з мангалом багато часу, тому дуже низька або дуже висока конструкція буде незручна.

І, нарешті, про зовнішньому вигляді мангалу. Як ми вже говорили, різноманітності форм тут немає — прямокутні жаровні відрізняються тільки за розміром. Вигадливого декору теж чекати не варто — він ні до чого. Проте деякі виробники «грають» з формою отворів для повітряної тяги. Вони можуть бути не тільки стандартними круглими, але і виконаними у вигляді якихось силуетів тварин, наприклад.
Барбекю

Як вибрати барбекю?

Барбекю — це, по суті, ті ж самі жаровні з вугіллям. У нижній частині знаходиться спеціальна ємність для попелу (з піддувалом). Решітка, на якій готуються страви, встановлюється у верхній частині жаровні, а нижче — решітка з паливом. Всі пристрій, як правило, стоїть на ніжках.
Барбекюшніцу, як і мангал, може бути стаціонарною або переносною. Ми поговоримо саме про другому типі.

Як ми вже згадували, барбекю бувають відкритими і закритими. Конструкції без кришки часто обладнуються знімною панеллю від вітру, яку можна переставляти. Відкрите вогнище барбекю дозволяє швидко запікати на решітці шматки маринованого м’яса, рибні стейки, скибочки картоплі та інших овочів. Регулювання температури здійснюється за допомогою встановлення верхньої решітки на різні рівні над вугіллям.
Закритою барбекюшніцу з кришкою ніяка захист від вітру не потрібна. Вогнище з кришкою забезпечує рівномірний температурний вплив з усіх боків. Крім того, закрита кришка запобігає можливість займання вугілля, тому продукти точно не пригорять до решітці.

Барбекю та грилі зазвичай виготовляють з нержавіючої сталі, яка зовні може бути покрита термостійкою фарбою.

Барбекю бувають круглими і прямокутними або квадратними. Кругле дає більш рівномірне жар з усіх боків. А квадратне більш зручно для транспортування, так і шматків м’яса або овочів на ньому розміщується більше (при приблизно однакових параметрах з круглим).
До речі, для перевезення і перенесення підходять невеликі барбекю-грилі з кришкою, на корпусі яких є спеціальна ручка. Такі моделі компактні, мають невелику вагу і відмінно підходять для періодичних «вилазок» на природу. Зберігати їх можна і вдома. А більш серйозним портативним пристроям значних розмірів варто дати «постійну прописку» на дачі або в заміському будинку. Їх досить легко переміщати по всій ділянці, а от постійно возити з будинку на дачу і назад не дуже зручно.

Як підібрати барбекю або гриль оптимального розміру? Орієнтуйтеся на те, скільки чоловік зазвичай буває на пікніках. Тут діє те ж правило, що і з мангалами: чим більше їдців, тим більше решітка. Якщо Ви вибрали прямокутний гриль, то для великої компанії підійдуть конструкції з шириною решітки від 38 до 45 см, для декількох осіб варто придбати пристрій з гратами від 25 до 32 див. У випадку з круглим грилем вибирайте решітки діаметром від 42 до 52 см та від 27 до 37 см відповідно.

Барбекю зазвичай обладнано ніжками. Вони повинні бути стійкими і володіти оптимальною висотою: так, щоб при готуванні Ви не втомлювалися.
Іноді на додаток до ніжок грилі і барбекю оснащують колесами, які значно полегшують транспортування і не впливають на стійкість конструкції. Моделі з коліщатками найчастіше мають спеціальну площадку для перевезення і зберігання необхідного інвентарю — додаткових решіток, посуду і т. д. Крім того, до деяких барбекюшницам «прилаштовується» стільниця, на якій можна розмістити приправи і продукти для готування, а також поставити посуд з готовим блюдом, — це дуже зручно.

Крім барбекю, які «працюють» на вугіллі, існують електричні, а також газові моделі. Газовий гриль виглядає як досить великий казан, у нижній частині якого встановлені газові пальники, що з’єднуються з газовим балоном (купується окремо). Такий гриль має ряд переваг: він розігрівається швидше звичайного, вугільного, а температура легко регулюється за допомогою поворотних перемикачів (вони збільшують або зменшують подачу газу) — точно як на газових плитах.

Аксесуари

У більшості випадків мангали і барбекюшніцу мають необхідний комплект пристосувань для готування. Але якщо Ви готуєте відразу кілька страв або одне, але для дуже великої кількості гостей, має сенс додатково придбати шампури і решітки.

Звичайно, разом з мангалом або грилем поставляються далеко не всі аксесуари. Так, при смаженні м’яса на решітці необхідні щипці і лопатки. Стане в нагоді і фартух — навряд чи Вам захочеться забруднити одяг, навіть якщо вона «похідна».

І вже точно не вдасться обійтися без вугілля і засобів для розпалювання. Запам’ятайте: ніколи не розпалюйте багаття з дров у жаровні! Температура їх горіння значно вище, ніж у вугілля. Тому метал поступово «прогорає». При впливі таких високих температур він стає пластичним. При цьому дров’яної багаття не може прогріти його рівномірно, а значить, метал помітно деформується. Крім того, розведення такого багаття просто небезпечно!

Правила безпеки при використанні мангала або барбекю

Використання мангалів і барбекю вимагає дотримання певних правил. Багато з них Ви напевно вже знаєте. Однак ми вирішили скласти своєрідну пам’ятку. Дотримання цих нескладних вимог допоможе Вам насолоджуватися безпечним відпочинком!

Не використовуйте мангал і барбекю не за призначенням: наприклад, для спалювання сміття або обігріву.
Не використовуйте пристрої в закритих приміщеннях.
Не користуйтеся несправним мангалом з прогоріла жаровнею або піддоном.
Не використовуйте мангал або барбекю для зберігання сторонніх предметів.
Не встановлюйте мангал, гриль або барбекю ближче ніж за 3 м від дерев, чагарників, горючих предметів і конструкцій.
Не встановлюйте пристрій на дерев’яні або інші горючі поверхні.
Не використовуйте пристрої для сушіння одягу, взуття та інших предметів.
Не торкайтеся відкритими частинами тіла до нагрітих поверхонь. Використовуйте спеціальні інструменти для перемішування вугілля (кочергу, совок) та належності (прихватки, рукавиці).
Не залишайте без нагляду мангал і барбекю з палаючими (тліючим) вугіллям.
Не підпускайте дітей і тварин, а також людей з обмеженими фізичними, розумовими здібностями до використовуваному або остигаючої пристрою.
Не дозволяйте дітям грати поруч мангалом.
Не користуйтеся мангалом у вітряну погоду.
Не застосовуйте для розпалювання дров або вугілля бензин, спирт та інші легкозаймисті рідини, які не призначені для розпалювання.
Не переносите мангал або барбекю з палаючими (тліючим) вугіллям.
Не залишайте відпрацьований тліючий вугілля в жаровні. Відпрацьований вугілля і золу необхідно вигребти з жаровні в яку-небудь ємність і залити водою.

У нас можна придбати будь-який з представлених мангалів, грилів і барбекю в інтернет-магазинах в кредит