Як вибрати сковороду

1 балл2 балла3 балла4 балла5 баллов (3 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Кто кредитует
Преимущества
Оформить заявку
logo-vashagotivochka

7.000

- 3-60

Подробнее
logo-sos-credit

10.000

- 3-60

Подробнее
logo-mycredit

10.000

- 3-60

Подробнее
logo-miloan

7.000

- 3-60

Подробнее
logo-kfua

10.000

- 3-60

Подробнее
logo-eurogroshi

7.000

- 5-62

Подробнее
logo-dinero

10.000

- 3-60

Подробнее
logo-crediton

10.000

- 1-30

Подробнее
logo-cashup

10.000

- 3-65

Подробнее
logo-cashinsky

3.000

- 3-60

Подробнее
logo-alexcredit

10.000

- 3-60

Подробнее
mg1

10.000

- 5-70

Подробнее
moneyveo-min

15.000

- 3-60

- на карту

Подробнее
alfabank-min

200.000

- 55

- доставка

Подробнее
ultracash-min

10.000

Подробнее
ccloan-min

10.000

Подробнее
globalcredit-min

10.000

Подробнее
logo-shvidkogroshi

- без справок

5.000

- 1-30

Подробнее
cashpoint-min

6.000

Подробнее
alfabank-min

250.000

Подробнее
trust-min

55.000

Подробнее
finline-min

50.000

Подробнее
bistrozaim-min

10.000

- 3-60

Подробнее
credit365-min

8.000

- 15-30

- скидки

Подробнее
moneyboom-min

2.000

- 5-30

Подробнее
credit-up-min

10.000

Подробнее
otpbank-min

- без справок

100.000

- до 60 месяцев

Подробнее
ideabank-min

100.000

- 5 лет

Подробнее
finline-min

до 25 000 грн.

Подробнее
eldorado-min

под 0%

Подробнее
allo-min

под 0%

Подробнее
citycom-min2

под 0%

Подробнее
deshevshe-min

Подробнее
moyo-min2

под 0%

Подробнее

Ми вже розповіли Вам про популярні кавомашини та особливості вибору зубної щітки в циклі побутової техніки через інтернет-магазин. Сьогодні ми розповімо Вам про сковорідки. Без сковороди сьогодні неможливо уявити жодну кухню; в цьому посуді вмілі господині смажать і тушкують смачні страви. І якщо вже де-то можуть виникнути проблеми з вибором, то тільки не тут: купив і користуйся, скільки душі завгодно. Але все не так просто, як здається на перший погляд. В тому, щоб правильно вибрати сковороду, є свої хитрощі. Про них ми і поговоримо в цьому матеріалі.

Вага

Тут діє просте правило: чим більше, тим краще. Чому? Все просто: чим важче сковорода, тим товщі у неї стінки і дно. А значить, вона прогрівається рівномірно — це якраз добре для готування. Така сковорода буде стійкішою. Крім того, товстий метал прослужить довго, не прогорить і не деформується.
Але, звичайно, все добре в міру. Вам не повинно бути важко піднімати і опускати сковороду, рука не повинна втомлюватися.

Раз вже ми сказали про товщині, необхідно вказати конкретні значення, на які варто орієнтуватися при виборі. Отже, стінки та дно у якісної сковорідки — не менше 3-4 мм (для млинцевого сковороди показник трохи менше — 1,5–2 мм, так як їй необхідний швидкий прогрів).

Розмір

На ринку представлені сковороди різних розмірів (оскільки більшість з них все ж круглі, мова йде про діаметрі). Дана величина показує, якого діаметру не дно, а верхні краї. Тому і кришку слід підбирати того ж розміру, що і сковорідка. З деякими моделями кришки йдуть в комплекті.

Як вибрати сковороду за розміром? Дуже просто: орієнтуйтеся на кількість осіб, для яких буде готуватися блюдо. Для однієї людини вистачить сковороди діаметром 22 см, двом знадобиться примірник трохи більше — 24-26 см, сім’ї з декількох чоловік дійсно потрібна велика посудина — 28-32 див. Є і сковорідки-«малятка»: з діаметром всього 18-20 див. Такі відмінно підходять для швидкого розігрівання їжі, у них також можна приготувати блюдо для дитини або дорослого-малоежки.
Дно сковороди

Як Ви вже зрозуміли, воно має бути товстим, щоб прогріватися рівномірно і не деформуватися. При покупці уважно огляньте дно вироби — воно повинно бути рівним, без горбків і ямок.

Внутрішня поверхня може бути як гладкою, так і рельєфною, з ребристим орнаментом — такий малюнок зменшує площу контакту їжі з дном, тому ймовірність,що щось пригорить, знижується. Однак мити таку сковороду важче, ніж звичайну, «гладку».
Ручка

Зручність користування сковородою багато в чому залежить від того, наскільки якісна в неї ручка.
Сьогодні сковорідки випускаються з ручками різних форм: округлими, плоскими, витягнутими, з виступами для пальців. Тут кожен вибирає ту, яка найбільш комфортно лежить в руці. Перед покупкою обов’язково візьміть сковороду за ручку і підніміть, щоб зрозуміти, чи зручно Вам.

Кріплення ручки до «тіла» сковороди розраховано на певні навантаження і зроблено досить надійно. Якщо Ви збираєтеся придбати посуд, ручка якої тримається за допомогою заклепок, пам’ятайте: чим більше розмір заклепок, тим надійніше кріплення. Зупинили вибір на ручці з гвинтиками? Іноді перевіряйте, не расшаталось чи кріплення, і підтягніть його викруткою при необхідності. Якщо Вам не хочеться проводити такі «процедури», то варто купити литу сковороду (тримач відлитий разом з нею).

Ручка повинна бути виготовлена з матеріалу, стійкого до високої температури: термостійкої пластмаси, спеціально обробленого дерева або металу. Відмінно, якщо ручка не нагрівається під час використання. Звичайно, повністю холодної вона не залишиться, однак вона повинна бути теплою рівно настільки, щоб Ви могли спокійно взяти сковороду в руки.
Потрібно сказати, що металеві ручки не завжди дозволять Вам це зробити, тому з ними краще використовувати прихватки. Але у них є вагомий плюс: сковороду з металевою ручкою можна використовувати в духовці. Якщо ж Ви плануєте постійно щось запікати в сковороді, а до металу душа не лежить, вибирайте посуд зі знімною ручкою.

До речі, існують сковорідки з двома невеликими ручками (як у каструлі), замість однієї довгої. Такі зручно переносити, адже тримати наповнену посуд двома руками куди простіше, ніж одній. Однак при використанні на плиті з ними не вийде так спритно управлятися, як із звичайними, — не вистачить довжини «рукоятки».

Кожній плиті — своя сковорода

І, нарешті, поговоримо ще про один важливий критерії вибору. Для правильної експлуатації має значення й те, на якій плиті Ви плануєте готувати. Зазвичай виробники вказують, для якого виду техніки підходить та чи інша сковорода: інформацію можна знайти на паперовому вкладиші, крім того, на дно посуду можуть бути нанесені спеціальні значки.

Ми зібрали для Вас загальні відомості з цього питання, щоб Ви заздалегідь представляли, які моделі потрібно розглядати для покупки.

Для газової плити підійдуть будь-які сковорідки. Але краще всього — з товстим рельєфним дном; такі найбільш стійкі, добре і рівномірно прогріваються газу.

З електричними плитами особливих обмежень немає, крім чистого алюмінію без покриття. Справа в тому, що м’який метал залишає на конфорках каламутні сліди. Однак якщо він покритий, наприклад, нікелем, такої проблеми не виникне. Пам’ятайте про те, що дно повинно бути рівним і гладким, його діаметр повинен відповідати діаметру конфорки. Якщо сковорода буде більше, то вона стане нагріватися повільно і нерівномірно, ділянками, до того ж плита витратить більше електроенергії, ніж потрібно. Якщо менше — нагрівання буде швидше, однак плита буде витрачати частину електрики даремно — на прогрівання повітря.

Для склокераміки також підійде будь-яка сковорода, крім алюмінієвої (Ви ж пам’ятаєте, що вона залишає сліди?). Головна умова — ідеально рівне і товсте дно. Справа в тому, що нагрівання у склокераміки більш швидкий і потужний, ніж у газової або звичайної електричної плити. Щоб посуд нагрівалася з мінімальними втратами тепла, його дно повинно точно стикатися з поверхнею конфорки.

А ось для індукційної плити потрібна особлива сковорода. Головна вимога — наявність у неї здатності до намагничиванию. При цьому магнититься має саме дно посуду — адже тільки воно взаємодіє з конфоркою. А стінки можуть бути виконані з будь-якого матеріалу.
Зверніть увагу: для індукційних плит не підходить те, що повністю зроблено з алюмінію або міді. До речі, якщо помістити невідповідну посуд на конфорку індукційної плити, вона просто не включиться. Сковороди для індукційних плит мають особливу позначку — значок у вигляді спіралі. Зазвичай їх виготовляють з чавуну або нержавіючої сталі. Випускається також посуд з алюмінію з дном, покритим феромагнітним сплавом.
Дно сковороди має бути товстим і ідеально рівним, щільно прилягає до поверхні плити. Вибирайте сковороду з діаметром дна не менше 12 см — він повинен співпадати з діаметром конфорки. Якщо дно буде значно менше (скажімо, на 50-60%), плита, швидше за все, не включиться.

Але як бути, якщо Ви вже знайшли «сковорідку мрії», яка не підходить для індукції? Не турбуйтеся і не поспішайте відмовлятися від покупки! Спеціально для таких випадків був придуманий індукційний адаптер, який ще називають індукційним диском. Він виконаний з нержавіючої сталі (так, вона має магнітні властивості) і виглядає, як «блін» зі знімною ручкою. Як він працює? Все просто: кладете адаптер на конфорку, а зверху ставите сковорідку. Індукційна плита гріє адаптер, а він, у свою чергу, нагріває дно посуду. Швидко та зручно!
До речі, такий адаптер можна використовувати ще і як підставку під гаряче.

Види сковорідок

Залежно від призначення, сковороди можна розділити на кілька видів.
Класична сковорода — звичайна кругла, з ручкою. Підходить для смаження, пасерування, тушкування більшості продуктів і приготування багатьох страв. Виготовляється з різних матеріалів, може мати різні розміри та висоту стінок.

Сковорода млинна, як це зрозуміло з назви, призначена для випічки улюбленого більшістю страви. Вона круглої форми, з плоским дном і низькими бортиками (близько 1 см) — все зроблено так, щоб було зручно розподіляти тісто, перевертати млинці і знімати їх.

Сковорода-гриль призначена для смаження м’яса, риби, овочів. У неї особлива дно — ребристе, воно залишає на приготованих продуктах характерні сліди. Продукти, що готуються на цій сковороді, лежать на ребрах, практично не торкаються дна і не просочуються маслом, тому страви виходять здоровими, зберігається природність їхнього смаку. А на сковорідках з антипригарним покриттям смажити можна взагалі без масла і жиру! Сковороди-гриль мають важким корпусом, можуть бути круглими, квадратними або прямокутними. В бортах часто роблять спеціальні виїмки, щоб легко вдавалося злити зайвий жир. Додатково може продаватися і решітка-гриль, яка фіксується на бортах сковороди за допомогою спеціальних пазів.

Сковорода-вок — сучасна версія традиційної китайської посуду. Це сковорода з плоским дном невеликого діаметру (у традиційного вока дно кругле, оскільки його встановлювали у відкриті печі). Високі борти такої сковорідки різко розширюються догори. Форма такого посуду забезпечує зручність помішування і рівномірний розподіл соусів, жирів, маринаду. Вок дуже швидко нагрівається і зберігає стабільну температуру. Проте варто пам’ятати, що дно вока нагрівається сильніше стінок, тому, щоб їжа не пригоріла, її потрібно часто помішувати, переміщаючи від стінки до стінки і підкидаючи.

Матеріал виготовлення

Сучасні виробники посуду можуть похвалитися різноманітністю матеріалів, з яких виконані сковороди. Кожен з них має свої особливості, плюси і мінуси. Давайте розбиратися.

Чавунні сковорідки були популярні завжди; напевно у багатьох сім’ях є хоч би одна така — ще бабушкіна, «живе» на кухні не один десяток років. Сковороди з чавуну випускають і зараз, адже цей метал дійсно універсальний. В такій сковороді можна і посмажити млинці, і м’ясо згасити, і навіть пироги в духовці запекти. При цьому необов’язково використовувати якісь спеціальні лопаточки для перемішування — сковорода з чавуну не боїться звичайної ложки. Чавун стійкий до кислот: прямо під час приготування можна додати в блюдо лимонний сік або оцет, металу нічого не загрожує.
Сковорода чавунна відмінно прогрівається, тепло рівномірно розподіляється по всій поверхні і зберігається тривалий час. При використанні через пористої структури металу на дні і стінках сковороди утворюється природний жировий антипригарний шар. Саме тому чавун не варто мити з використанням сучасних засобів, що розчиняють жир. Догляд за такою сковородою простіше простого: досить сполоснути його водою і протерти.
Але є у неї і мінуси. Чавун піддається іржі, однак ця проблема вирішується за допомогою ретельної сушки. Чавунні сковороди без емалі небажано використовувати для зберігання готової страви — їжа може почорніти. Сковорідки з цього металу досить важкі, тому утримувати їх однією рукою протягом тривалого часу буде важкувато. І, мабуть, головна негативна риса такого посуду — крихкість. Як не дивно, при падінні чавун може покритися тріщинами і навіть розколотися.

Алюмінієві сковороди дуже легкі — важать набагато менше всіх інших. Вони швидко і рівномірно нагріваються і так само швидко остигають. Раніше, коли сковороди робили з одного тільки алюмінію, їжа пригоріла, вони легко деформувалися. До того ж, чистий алюміній нестійкий до дії кислот — якщо готувати в ньому кислу їжу, то у неї з’явиться присмак металу. І ще — в алюмінієвій сковороді можна зберігати готову страву.
В даний час скорода виробляються зі сплаву алюмінію. Крім того, вони мають антипригарне покриття — зустріти посуд з цього металу без «домішок» зараз майже неможливо. Це дозволило зробити метал стійким до температурних впливів, кислот і лугів. Сучасні алюмінієві сковорідки однаково підходять як для гасіння, так і для смаження. Вони набагато довговічніші своїх попередників.
Зараз, як і раніше, у продажу можна знайти два типи алюмінієвих сковорідок — штамповані та литі. Перші виробляються дуже просто: з алюмінієвого листа вирубується коло, яке з допомогою преса перетворюється в готову сковороду. Чим товще був лист, тим краще буде сковорідка. «Штампування» дешевше у виробництві, тому і при продажі коштують недорого. Але і служать вони недовго. Литі сковороди більш довговічні. Товщина дна у них зазвичай залишає 5-6 мм.
«Лиття» зазвичай важче, ніж штамповані екземпляри, тому Ви легко зможете зрозуміти, який тип посуду перед Вами — просто порівняйте вага двох вакансій сковорідок.

Сталеві сковороди найбільше підходять для гасіння або приготування ловлення страв, оскільки вони добре зберігають тепло. Зазвичай такі сковороди мають товстим дном, тому добре і рівномірно прогрівають їжу. Однак варто пам’ятати, що стали немає антипригарних властивостей, тому під час приготування всі продукти треба ретельно перемішувати.
Головна перевага стали — її інертність. Вона не вступає в реакцію з якими-небудь речовинами, тому приготоване на ній блюдо безпечно, не містить оксидів, зберігає натуральний смак і запах.
Посуд з нержавіючої сталі не боїться корозії і механічних впливів, її досить легко мити. Сталь довговічна, не втрачає своєї геометрії. Єдине, що з нею може трапитися поганого, — кольорові сині і зелені плями, які з’являються, якщо залишити порожній посуд на розпеченій плиті.

Внутрішнє покриття

Сьогодні покриття бувають самими різними. Всі вони в тій чи іншій мірі володіють антипригарними властивостями і сприяють підвищенню якості готування.

Тефлон — самий, мабуть, популярний тип покриття для сковорідок з алюмінію. Іноді його можна зустріти і на сталевих примірниках. Тефлон являє собою абсолютно безпечний полімер (політетрафторетилен), який не вступає у взаємодію з харчовими продуктами, водою та миючими засобами навіть при нагріванні. Такі сковорідки універсальні, вони відмінно підходять для смаження, яку можна проводити майже без масла! Крім того, тефлон легко миється — досить сполоснути сковороду під водою, використовуючи трохи миючого засобу і м’яку губку.
Однак при «роботі» з тефлоном є свої правила. Перемішувати їжу найкраще з допомогою спеціальних лопаточок — пластикових або дерев’яних — щоб не пошкодити покриття.
Не перегрівайте тефлон і не використовуйте його в духовці. Оптимальна температура — 200 °С; але є й винятки: сковороди Tefal можна нагрівати до 260 °С.
Деякі екземпляри оснащені термочутливим індикатором або, як його ще називають, термопотом — спеціальним колом у центрі дна, який змінює колір або яскравість відтінок в залежності від температури. З його допомогою вдається уникнути перегріву сковороди і зберегти антипригарні якості посуду на довгий термін. Такий індикатор показує, що настав ідеальний момент для початку смаження: Ви отримаєте відмінний результат і зможете зберегти всі корисні властивості продукту.

Керамічне покриття складається з нанокомпозитного полімеру з наночастинками кварцу в складі. Цей тип покриття ще називається термолоном. Кераміка відрізняється довговічністю, високою міцністю і стійкістю до подряпин. Але це не означає, що потрібно відразу ж починати їсти виделкою прямо зі сковороди і прилиплу їжу очищати ножем. Краще все ж використовувати спеціальні лопатки.
Термолоновую сковороду можна розігрівати до 450 °C, при цьому ніяких шкідливих речовин покриття не виділяє. Їжа залишається здоровою і смачною. До речі, саме на керамічній сковороді можна без праці добитися ідеальної хрусткої скоринки. А чудові антипригарні властивості забезпечують легке миття.
Є в кераміки ще одна особливість — вона не дуже стійка до зовнішніх впливів: при падінні на ній можуть утворитися сколи та тріщини.

Кераміка, як і тефлон, не любить різкого перепаду температур. Не кладіть на розігріту сковороду заморожені продукти, а після використання не поспішайте, дайте їй охолонути. Не потрібно відразу ж після готування обдавати гарячу сковороду прохолодною водою або замочувати в ній. Втім, так не варто робити взагалі з будь гарячою посудом, яка тільки що була на плиті.

Титанове і гранітне — нанокомпозитні покриття, самі довговічні і надійні. Сковороди з ними рівномірно і швидко нагріваються, довго зберігаючи потрібну температуру. Їжа готується рівномірно навіть на слабкому вогні.
Титан і граніт володіють високою зносостійкістю, не бояться металевих предметів. Для приготування практично не потрібно масла. Приємним бонусом є відсутність окислювальних процесів і виділення шкідливих речовин при готуванні; покриття ніяк не взаємодіють з продуктами (крім температурного впливу, зрозуміло).
При всіх цих плюсах таке покриття буде служити Вам вірою і правдою довгі роки. Виробники обіцяють, що титанова сковорода буде відмінно «працювати» протягом цілих 25 років. Є лише один мінус — висока вартість (порівняно з іншими видами сковорідок). Однак, поглянувши на всі плюси, Ви зрозумієте, що вона цілком виправдана.
Зовнішнє покриття

Зовні сковорода може бути необробленою, а також покритої лаком або емаллю. «Чистий» метал можна нагрівати без побоювання, для нього надто суворих умов немає. Лак менш довговічний, ніж емаль, при постійному тривалому впливі високих температур він тріскається. Тому краще вибрати сковороду з емальованим покриттям.